Herunder kan I læse om indkøring i både vuggestue og børnehave:
Indkøring i vuggestuen:
Når I og jeres barn starter i Sankt Jørgen, vil I få tildelt en kontaktperson. Det vil primært være kontaktpersonen, der tager imod jer og laver aftaler med jer om jeres barns startperiode og har den første dialog med jer i forhold til jeres barns trivsel, dets vaner og behov. Den tætte relation mellem barn, kontaktperson og det faste personale på stuen gør, at barnet og I hurtigt føler jer trygge i vuggestuen og dermed får mod på at være nysgerrig på den ”nye verden”. Personalet vil være opmærksomme på, at barnet også får kontakt til det øvrige voksne på stuen, så det ikke er så svært for barnet, når den primære personale holder fri eller er fraværende af andre årsager.
Det kan være forskelligt fra barn til barn, hvordan en indkøring skal være for på bedst mulig måde at give barnet en tryg start på vuggestuelivet. Derfor har vi ikke et fast skema for, hvordan og over hvor lang tid indkøringen skal foregå – det foregår i tæt dialog med jer. Men det kan se ud som følgende:
1.dag: I kommer og er på besøg med jeres barn en lille time om formiddagen. Evt. midt på dagen, hvis barnet sover 2 lure.
2.dag: Som første dag.
3.dag: Barnet prøver at være her alene en ½ times tid. I må være i nærheden, så vi kan ringe efter jer.
4.dag: Barnet er alene i vuggestue og prøver at blive puttet. Vi ringer efter jer, når barnet vågner.
5.dag: Barnet er alene i vuggestuen lidt længere tid, måske spise frokost med og blive puttet. Hvis vi vurderer, at barnet er klar til at blive og spise frugt efter sovning, sker det, ellers ringer vi efter jer, når barnet vågner.
Efter den første weekend, skal mandagen være en kortere dag.
Det er vigtigt, at I når I går, siger I ordentligt farvel til jeres barn – også selvom det medfører, at barnet bliver ked af det. Så trøster vi barnet bl.a. ved at sætte ord på og anerkende barnets følelser. Vi forsikrer barnet om, at I kommer igen, og at vi passer barnet, mens I er på arbejdet. I er altid velkomne til at ringe i løbet af dagen for at høre, hvordan jeres barn har det, hvis det eksempelvis har været svært at sige farvel om morgenen. Undgå at stå og ”lure” ved lågen eller hegnet. Hav tillid til, at personalet kontakter jer, hvis barnet fortsætter med at være ked af det.
Vi forsøger ikke at ændre på barnets rytme og vaner, når det starter i vuggestuen. Det vil foregå i dialog med jer, og vi vil i starten have spørgsmål til jer om, hvordan jeres rytme plejer at være, hvordan jeres barn bedst kan lide at blive puttet, hvordan reagerer hun/han på sult, træthed osv. Jo mere vi ved, jo bedre kan vi opfylde barnets behov. Det kan være en god idé at give barnet et sovedyr eller lign. med i vuggestuen. Det at have noget kendt hos sig kan gøre det lettere for barnet at føle sig tryg i institutionen. Ligeledes er det en god idé at medbringe sutter med navn, hvis jeres barn bruger sut. Børn under et år kan få sutteflaske, og vi sørger for modermælkserstatning. Når barnet bliver et år, følger vi sundhedsstyrelsens anbefalinger om at servere mælk/vand af glas/kop.
Det er ikke ualmindeligt, at I vil opleve en ændring i jeres barns rytme og vaner som følge af, at det er startet i vuggestue. Behovet for at være tæt på mor og far kan blive stort i en periode. Barnet begynder måske at sove uroligt, eller I vil måske opleve en ændring i barnet humør.
Når I starter i institutionen vil I få udleveret et stamkort, som I bedes udfylde med relevante oplysninger, også selvom I har udfyldt et elektronisk via pladsanvisningen. Det er vigtigt for os, at vi på stuen har alle relevante oplysninger som telefonnumre i tilfælde af sygdom samt oplysninger om vaccinationer og eventuelle sygdomme. Det er vigtigt, at vi hurtigt og nemt kan finde det i en mappe på stuen. Husk at opdatere stamkortene hvis I f.eks. får nyt telefonnummer, nye vaccinationer mv.
Indkøring i børnehaven:
I Frederiksberg kommune er børnehavealderen 3 år. Det kan ske, at vi rykker børn fra vuggestue til børnehave når de er 2 år og 10 måneder. Især ved sommerudskiftningen 1.maj, eller hvis vi vurderer, at det giver mening at rykke samtidig med vennerne fra stuen.
Inden jeres barn slutter i vuggestuen, vil I blive inviteret til en forældresamtale, hvor I bl.a. vil tale om overgangen fra vuggestue til børnehave. Når vi ved, at et barn skal flyttes fra vores vuggestue og til børnehaven, forsøger vi at gøre overgangen fra vuggestue til børnehave så nem for børnene som muligt. Der kan være ønsker og hensyn at tage til søskendebørn samt relationer til børn, der er i børnehaven nu. Det er de faglige drøftelser en pædagog fra hver stue og leder har, der er udgangspunktet i, hvilken stue et barn starter på. I får som forældre brev om stue indkøring mv. samt velkomstfolder.
Vuggestuen går på besøg i børnehaven. Det sker første gang sammen med en kendt voksen fra vuggestuen – og også tit i selskab med en god legekammerat fra vuggestuen. De
næste besøg er som regel uden voksen fra vuggestuen. Besøget udvides til også at spise frokost i børnehaven. En voksen fra den pågældende børnehavestue kommer på besøg i vuggestuen samt sørger for at få en god kontakt til barnet på legepladsen. Herefter er det ofte nemt at starte i børnehave. Vi forventer ikke, at I som forældre er med på stuen i længere tid.
Helt nye børn, som ikke kender Sankt Jørgen, vil som regel kræve mere forældreopmærksomhed i den første tid i børnehaven. I samarbejde med personalet på stuen finder I ud af, hvordan Jeres barn skal begynde. Det er altid godt at regne med en uge. Det vigtigste i denne periode er, at barnet får en god begyndelse i sin nye børnehave.
For alle børn gælder det, at de første par dage i børnehaven er korte dage, dvs. børnene bliver hentet efter frokost kl. 12. I samarbejde med stuens personale øger I dagens længde resten af den første uge.
Når barnet begynder i børnehaven, vil der være en pædagog fra stuen, som vil have den første kontakt med barnet og med jer. Denne person har det overordnede ansvar for at sikre barnets trivsel de første dage og for udveksling af vigtige informationer. Stuens personale vil også være med omkring barnet og sikre, at han/hun får en god begyndelse. I skal sikre jer, at oplysningerne om telefonnummer, vaccinationer mv. fortsat er korrekte på AULA.
Den frokostordning, vi har i Sankt Jørgen, gælder også for børnehavebørn. Om eftermiddagen serverer vi mælk og brød med evt. tilbehør. Børnene medbringer frugt/grøntsager i en madkasse, børnene skal ikke have kage og slik med i madkassen, børnene får en lille snack fra madkassen omkring kl. 9, så det er en god idé at have forskelligt frugt og grønt med (evt. nødder eller rosiner). Det er vigtigt, at jeres barn selv kan åbne madkassen og indholdet i den. Tjek gerne derhjemme, om jeres barn selv kan åbne de forskellige ting, ellers bedes I gøre en evt. ostehaps eller lign. klar, så børnene selv kan. Det er også vigtigt, at der er navn på madkassen. Ugens frokost madplan kan ses på AULA.